שיטת יישור שיניים שקוף הינה שיטה ליישור של שיניים עקומות המיועדת למטופלים עד גיל 40. תהליך הטיפול של יישור שיניים שקוף אורך בין שלושה חודשיים לשנתיים והוא מצריך עד כ-24 מפגשים, כשהמחירים נעים בין 6,500 ₪ ועד ל-18 אלף ₪.
שימוש בגשר לשיניים היה במשך שנים הטיפול האידיאלי עבור תיקון של שיניים עקומות. החיסרון הגדול של הגשר היא הבולטות שלו. מה שגורם לבני נוער ואף מבוגרים להימנע מראש מלעשות בו שימוש וזאת תוך חשש כי שימוש בגשר כזה אף יוביל לפגיעה בביטחונם העצמי.
התפתחות רפואת השיניים בשנים האחרונות מאפשרת כיום ליהנות מהליך של יישור שיניים באמצעות מיישרים שקופים וזאת תוך שמירה מלאה על אפקטיביות הטיפול וכמובן הסרת המכשול הוויזואלי של שימוש בגשר מתכתי הבולט לעין.
יישור שיניים – שיטת Invisible Braces
למול העובדה כי טיפול של יישור שיניים מהווה טיפול בעייתי בפן האסתטי, החלו בשנים האחרונות לקדם שיטות נוספות בכל הנוגע ליישור שיניים. שיטות שבהן לא ניתן להבחין כי אדם מסוים נמצא בתהליך של יישור שיניו. מדובר על שיטות פופולאריות אצל כל שכבות הגיל שמביאים רבים לבצע הליך רפואי זה תוך היכולת לשים בצד את השיקול האסתטי.
מערכת יישור שיניים שקוף
מערכת זו כוללת סדרה של שלושה מיישרים, כשזו בעצם מוכרת כמערכת יישור שיניים שקוף. את המיישרים מייצרים במעבדות שיניים ייעודיות והם מגיעים בצבעי לבן, כחול ואדום, כשכל צבע של מיישר מייצג שלב בטיפול.
בשלב הראשון יש להרכיב את המיישר האדום אשר מפעיל לחץ על גבי השיניים, עד שאותו לחץ חדל מלהיות יעיל, מה שמוביל להחלפת המיישר האדום במיישר לבן שאמור להישאר בפי המטופל במשך חודשיים. בשלב השלישי מקבל המטופל את המיישר הכחול שנשאר בפה משך זמן דומה למשך הזמן של שני המיישרים הקודמים.
בטרם מרכיבים את המיישרים יש לבצע שיקוף צורות השיניים העקומות, כשכאן השיניים אמורות בסופו של התהליך לזוז ממקומן. כל שלושת המיישרים אמורים לפעול באופן הדרגתי ואיטי על מנת לבצע תזוזה שתוביל את השיניים להיות ישרות על גבי הקשת הדנטלית. ישנם מקרים ובהם המטופל יידרש למיישר רביעי בצבע כסף בכדי להשלים את תהליך היישור.
למי התהליך יכול להתאים?
טיפול ביישור שיניים שקוף מתאים לאלו שאינם מעוניינים להיות עם הגשר המסורתי ליישור שיניים. גשר שבעצם פוגם במראה החיצוני שלהם. בנוסף, מתאים אותו טיפול למי שזקוק לטיפולי המשך וטיפולים נוספים של יישור שיניים, לאלו שסובלים מבעיות באמייל וכאלו שנמצאים בסיכון לפגיעה ונזק בשיניים במידה וייבחרו בהליך של הדבקת גשר.
תהליך הטיפול של יישור שיניים שקוף
תהליך הטיפול נעשה במספר שלבים. בשלב הראשון, בונה האורתודנט מודל באמצעות יציקת תבנית סיליקון המכילה סילוקסן ופוליבן, שאלו חומרים להם תכונת יציבות גבוהה. בעזרת אותה יציקה יכול הצוות הרפואי להגיע לתוצאות מדויקות. תבנית הסיליקון נשארת ואינה מושפעת מהנסיגה של היציקה עצמה. חלק מהרופאים אף מציעים להוסיף לאותה תבנית יציקת גבס כחצי שעה לאחר לקיחה של הדגם.
בשלב השני, לאחר שמודל השיניים נבנה, מבצע הצוות הרפואי הזמנה ממעבדת השיניים. באותה הזמנה חשוב לציין אילו שיניים הן הבעייתיות ומה בעצם רוצים לתקן. חשוב לשלוח גם שרטוט של המנשך בסגירה המרכזית, מדגם התנגדותי ותמונות של הפה מבחוץ ומבפנים. חומרים אלו בעצם מסייעים לאנשי המעבדה לבנות מיישרים בדיוק המרבי שניתן.
בשלב השלישי שולחת המעבדה את הערכתה לשיפור המרבי של האמייל. הערכה זו כוללת את שלושת המיישרים שאליהם מצורפים הוראות עבור המטופל בכל שלב. על המטופל והצוות הרפואי לוודא שהם מכירים מקרוב את טכניקת הרכבת המיישרים ואף בשימוש יעיל, נכון ומדויק של המכשור הרפואי. בין היתר חשוב להבין מהי כמות האמייל הרצויה בנקודות המגע וזאת באמצעות בניית טבלאות המורות אודות היחס במרחב בין האמייל, או כל חומר אחר, לבין כמות תאי העצב.
שלב המיישר האדום הוא, כאמור, השלב הראשון בהרכבת המיישרים. בשלב זה חשוב לוודא כי המיישר האדום מותאם בצורה מיטבית לשיניים כשהוא נצמד אליהם בצורה תקינה. הלבשת המיישר האדום נעשית באמצעות נשיכת צמר גפן בצורת גליל שעל המטופל לנשוך בכדי להפעיל לחץ על המיישר. לאחר הפעלת לחץ של 5-10 דקות המיישר אמור להתלבש בצורה טובה על גבי השיניים.
על מנת שהטיפול יצליח חשוב להתמיד ולהרכיב המיישר לאורך כל שעות היממה למשך שבועיים לפחות. שלב החלפת המיישר האדום הינו השלב בו המטופל כבר אינו חש שהמיישר מפעיל לחץ על השיניים. אז יוחלף המיישר האדום בזה הלבן, אותו יש להרכיב לפחות שלושה שבועות ועד לחודשיים. המיישר השלישי והאחרון היא המיישר הכחול, שאותו נרכיב מעט פחות זמן לעומת האחרים.
פעולת המיישרים עובדת כמו עבודת הגשר הסטנדרטי ליישור השיניים. הגשר בשיניים מפעיל כוח המגיע ממספר קפיצים גמישים, כשאותו כוח הוא זה שדוחף את השיניים וגורם להם לנוע. גשר ליישור שיניים מורכב מתיל ממתכת והוא זה שמוליך את הכוח המניע ומכאן שתזוזה של הגשר גורמת גם לתזוזה של השן.
במקרים ובהם מדובר על טיפולים באמצעות מיישרים שקופים, מדובר בעצם באותה פעילות כמו גשר התיל. גם כאן מופעל כוח מניע על השיניים, כשכאן מדובר על כוח כפול. בנוסף לכך, המיישרים גמישים ובכך חוסכים בעצמם את השימוש בתיל מתכתי.
לאתר תום טיפולי השיניים, בין אם יישור השיניים או כל הליך אחר, חשוב כמובן להקפיד על תחזוקה שוטפת של השיניים. ללא תחזוקה נאותה מסתכן המטופל בחזרה למצב הקודם. רופאים רבים ממליצים על שימוש בחבל לינגואלי בין הניבים, כשחבל זה מודבק אל השיניים וברוב הזמן אינו מורגש.
יתרונות ביישור שיניים שקוף
היתרון המרכזי בהליך זה נוגע לנושא האסתטיקה. המיישרים עשויים פוליטילין, כשחומר זה פותח באופן שיתאים לאותן פרוצדורות רפואיות. מדובר בעצם על סגסוגת המשולבת יחד עם שרף. אלו מייצרים ויזואליות בלתי נראית לאותם מיישרים.
יתרון נוסף נוגע למשך הטיפול. בניגוד לשיטות יישור שיניים מסורתיות יותר, שנמשכות זמן רב יותר וכוללות הליך מייגע ומעיק, הליך של יישור שיניים שקוף הינו קצר יותר משמעותית ומאפשר ליהנות מתוצאות בתוך מספר שבועות.
עוד דבר שחשוב לגעת בו הוא העובדה כי כאן יכול המטופל להוריד את המיישר במידת הצורך בכדי לאכול, לצחצח את שיניו או לעשות שימוש בחוט דנטלי. אפשרות זו תורמת כמובן להליך עצמו ובכך לא נוצר מצב שבזמן יישור השיניים אנו פוגעים בהיגיינת הפה.
היבט נוסף נוגע בעובדה כי לא מדובר בטיפול פולשני וזאת בהשוואה לטיפולים בעבר. זאת לצד העבודה כי כאן אין כל שימוש במתכת, כשחומר זה עלול ליצור בקטריות בחלל הפה, דלקות בחניכיים, ריקבון, נזק מתמשך לרקמות ועוד.
עוד דבר בולט לטובה בהליך זה הוא היכולת של הצוות הרפואי, יחד עם המטופל, לחזות מראש את תוצאות הטיפול. יכולת חיזוי זו מאפשרת לצוות הרפואי לקבוע למטופל כמה זמן הוא צריך להישאר עם המיישרים בכדי להגיע לאותה תוצאה רצויה ואפשרית.