אוגוסט 26, 2024 09:22

טיפולי שורש

בכל הנוגע לשיניים שלנו, הגעה לרופא השיניים בשל כאבים הינו סימן מובהק לכך שלא נהגתם נכון לאורך זמן. בין אם בהימנעות מבדיקות תקופתיות, התעלמות מכאבים קטנים ועוד. אלו ימנעו מכם את המצב של רבים. מצב בו הם זקוקים לטיפול שורש ואף תהליך ארוך של שיקום הפה. 




מהו בדיוק טיפול שורש?

הצורך בטיפול שורש מתממש במקרה ובו החור בשן העמיק והדלקת מגיעה לשכבה הפנימית ביותר – מוך השן. שכבה המגיעה לשורשי השיניים, כשאלו מחוברים לעצם האלבאולרית. זיהום עמוק שכזה עלול להוביל לבעיות משמעותיות בלסת ובעצמות מסביב. 

בטיפול שורש הרופא המטפל קודח בשן על מנת להגיע אל מוך השן. אז מתבצעת שטיפה וניקוי של הזיהום והדלקת. אז, סוגר רופא השיניים את החלל שנוצר מהקידוח על ידי חומרי איטום. ניקוז הזיהום ובניית השן מחדש נעשים במסגרת אותו טיפול. 




טיפול שורש – שלבים

  1. על המטופל למלא שאלון אישי יחד עם שיחה מול רופא השיניים. שיחה בה יוכל המטופל לתאר במדויק ממה הוא סובל ואף לענות לשאלות שעולות מהרופא עצמו. בהמשך, יתבצע צילום רנטגן על מנת לאבחן בצורה מדויקת איזו שן זקוקה לטיפול ולהבין עד כמה היא נגועה. חשוב לדעת כי הכאב שנחוש יכול להקרין גם לנקודות נוספות. על כן מאפשר אותו צילום רנטגן להבין מהו מקור הכאב. 
  2. השלב השני הוא שלב ההרדמה. יש מקרים בהם יהיה צורך בהרדמה מקומית ובמקרים אחרים בהרדמה מלאה. הדבר תלוי, בין היתר, ברגישות המטופל. ישנם מטופלים המבקשים לעבור את הטיפול בהרדמה מלאה. במקרים אחרים בהם עושים שימוש בהרדמה מקומית, אם המטופל עדיין חש בכאב, יכול רופא השיניים להזריק באותה נקודה מנת נוספת של חומרי הרדמה. 
  3. בשלב זה מבצעים ניקוי של תעלות השורש יחד עם הסרת זיהומים. על מנת להיפטר מהעיסה הנגועה שהצטברה בשן יקדח רופא השיניים פתח קטן בחלק העליון של השן. ניקוי תעלות השורש נעשה על ידי כלים כירורגיים, כשלפעמים ייעשה גם שימוש בתרופות בכדי להבטיח שלא ייוותר זיהום שיכול לגרום לבעיות בעתיד. 
  4. בשלב זה מבצע הרופא מילוי של תעלת השורש ואיטום שלה, על ידי סתימה וזאת תוך שימוש בדבק מיוחד על מנת להגן על אותו מילוי מפני חיידקים ורוק. יש פעמים ובמהלך השלב הקודם מרחיב הרופא את תעלת השורש בכדי להגיע לניקוי מטיב יותר. במקרים אלו, בשלב זה יהיה צורך לחזק השן תוך שימוש באחת מהשיטות המקובלות, כשאלו כוללות, תחילה, מיקום של סתימה זמנית מעל לפתח העליון של השן. 
  5. שלב שיקום השן. לאחר מספר שבועות מגיע המטופל לרופא השיניים על מנת לקבל טיפול משקם. הטיפול כולל הסרת הסתימה הזמנית, הנחה של סתימה קבועה או כתר מעל השן. אלו, בעצם, מהווים טיפול משלים של שיקום השן ואמורים להוות אמצעי הגנה על השן כנגד זיהומים נוספים בעתיד. 

התקנת כתר על גבי טיפול שורש

במקרים בהם קיים חשש לפתיחה נוספת ואף חשש שהסתימה לא תחזיק מעמד, בשל הלחץ שנוצר מהלעיסות, יכול רופא השיניים להתקין על הסתימה בורג מיוחד ועליו להתקין כתר חרסינה או כתר זירקוניה. 

ההחלטה על התקנת כתר על גבי טיפול שורש תלויה בהחלטתו של רופא השיניים. הכתר יהפוך את השן בחלל הפה לחזקה ועמידה יותר ויתרום לסתימה להחזיק מעמד זמן רב יותר. 




כיצד יודעים מתי צריך לבצע טיפול שורש?

איש המקצוע היחיד שיכול לאבחן הצורך בטיפול שורש הוא רופא שיניים שהוסמך לכך. החלטתו מתקבלת על בסיס בדיקות, צילומים ואף שאלון המועבר למטופל. 

 

 

החשש כי יש ואנו זקוקים לטיפול שורש עולה בעת רגישות לחום וקור. רגישות לה מתלווה כאב משמעותי. במקרים אלו מדובר, ככל הנראה, על היווצרות של חור קטן בשן. בחלק מהמקרים הכאב יקרין למקומות נוספים בחלל הפה ואף יורגש כאילו מדובר ב"כאב פועם". ישנם מקרים בהם אדם יהיה זקוק לטיפול שורש וזאת מבלי שהוא חש בכאב כלשהו. 

את הכאב המשמעותי חווים דווקא לפני ביצוע ההליך הרפואי. יש פעמים ותהיה קיימת נפיחות בשל הדלקת שנוצרה ובמקרים אחרים יכולה להיווצר מוגלה שיש לנקז לפני השימוש באנטיביוטיקה. בכל מקרה, עם כל תחושת כאב שקיימת אחרי הטיפול חשוב כמובן להתייעץ עם הרופא המטפל. 

טיפול שורש נעשה תחת הרדמה מקומית. הדבר מאפשר אך ורק תחושת חוסר נעימות בעת הטיפול מבלי לחוש כאב. 




לאחר הטיפול ניתן לשוב וליהנות ממשקאות קרים. עם זאת, באותו הזמן יש להימנע ממשקאות חמים עד התפוגגות מלאה של חומרי ההרדמה המקומיים. במקרים ובהם השפעת חומרי ההרדמה אינה פגה, יש לפנות כמובן לרופא המטפל. מבחינת מאכלים שניתן ליהנות מיד אחרי הטיפול, אלו כוללים גלידה ויוגורט. 




אין כל צורך להימנע מפעילות ספורטיבית לאחר טיפול שורש. עם זאת, על כל מטופל לשים לב אם במהלך האימון הוא חווה קשיים יוצאי דופן אליהם לא היה רגיל בטרם הטיפול. במקרים ובהם חשים בקושי כלשהו יש להפסיק את הפעילות ולדווח לרופא המטפל בהקדם. 




לאחר מספר שעות בהן התפוגגה לגמרי ההרדמה המקומית יחושו המטופלים בכאבים בזמן לעיסת האוכל במשך שבוע. במקרים של כאבים חזקים, נפיחויות קשות וחום גבוה כ-48 שעות לאחר טיפול השורש מצריכים פנייה מידית לרופא המטפל. 

סיבוך נדיר לאחר טיפול שורש הוא אובדן של חוש הטעם. הדבר קורה לעיתים רחוקות בשל פגיעה עצבית. גם אז, מדובר בפגיעה זמנית וחוש הטעם של המטופל אמור לשוב לו. 




משך הטיפול תלוי במצב השן והדלקת. טיפול השורש מתבצע במספר פגישות ועל כן יש להתייחס לכל פגישה בנפרד. הפגישה הראשונה כוללת את הסרת המוך ואיטומה של השן והיא נחשבת לפגישה משמעותית וחשובה. ברוב המקרים פגישה זו אורכת כ-60 דקות. 

הפגישות בהמשך יהיו לרוב פגישות ביקורת, קיבוע הכתר על גבי השן ובדיקות נוספות הכרחיות. הן, כמובן, אמורות להיות קצרות יותר לעומת הפגישה הראשונה. 




סימנים לכך שטיפול השורש כשל

ישנם מספר סימנים המעידים על כישלון ההליך. יש פעמים ואותם תסמינים אינם נוגעים לטיפול השורש עצמו ועל כן חשוב לבחון את הסיבה. 

סימנים בולטים לכך שטיפול השורש כשל כוללים כאבים או רגישות בתעלת השורש ובמיוחד כאבים מתמשכים באזור השורש עצמו, נפיחויות באזור השן שטופלה, רגישות לקור וחום ושינויים בצבע השן שטופלה. 

הגורמים שיכולים להוביל לטיפול שורש כושל כוללים המשך התפתחות של חיידקים בתעלה ומחוצה לה, מילוי תעלה לא מספק או תעלה שלא ניקו אותה בצורה ראויה, התרחבות יתרה של חומר המילוי ודליפת חומר האיטום.




טיפול שורש באמצעות מיקרוסקופ טיפולי

טיפול שורש נעשה באמצעות מיקרוסקופ טיפולי. מיקרוסקופ המאפשר לרופא השיניים לאתר תעלות שורש צרות ממש או תעלות שורש מסוידות ובכך מונע ממנו את הצורך לפתוח בצורה נרחבת את חלל השן. בנוסף לכך, מאפשר אותו מיקרוסקופ לעקור רק את עצבי השורש ולאטום את אותה נקודה בה בוצעה העקירה וזאת מבלי להרחיב התעלות ולגרום לנזק עתידי לשורש השן. 




סיכויי ההצלחה של טיפול שורש מחודש

חשוב שמטופלים יכירו כי ניתן לבצע טיפול שורש מחודש לאחר טיפול שורש שכשל. יש פעמים ושן לאחר טיפול שורש תמשיך לגרום לכאבים. ישנם גם מקרים כי טיפול השורש אכן הצליח, אך בתוך מספר קצר של שנים אותה שן בדיוק שוב כואבת לנו. מקרים אלו מהווים פתח לטיפול שורש מחודש. 

טיפול שורש מחודש בזמן הטווח המידי יכול לכולל, בהתאם לצורך ולמצב, מריחת חומר הרדמה מקומי ופתיחה של השן, הסרת המילוי בתעלת השורש, ניקוי יסודי של תעלות השורש, מילוי מחדש ואטימה ובשלב הסופי – הצבת כתר באופן קבוע על גבי השן. 




מהו ניתוח אפיסקטומיה?

ניתוח אפיסקטומיה יתבצע במקרים ובהם ישנה דלקת ליד קצה השורש, כשדלקת זו התפשטה עד לעצם הלסת ועלולה להוביל לזיהום. 

הניתוח כולל בעצם הליך כירורגי קטן שבו מסירים את קצה קצהו של שורש השן. הליך המתבצע תוך עקיפת המבנה והכתר עם הגעה לקצה השורש באמצעות ביצוע חתך זעיר בחניכיים וניקוי של הרקמה מסביב. 

 

שוקלים לבצע טיפולי שיניים בחו״ל, אתם יכולים לבקר  בעמוד שלנו על טיפול שיניים בטורקיה,  בחרנו את טורקיה כיעד האולטימטיבי לטיפולי שיניים בחו״ל.

לקבוצת הפייסבוק שלנו לבריאות השן לחצו כאן

תוכן עניינים

רוצים הצעה אטרקטיבית? מלאו את הפרטים - הייעוץ הינו בחינם וללא התחייבות
עקבו אחרינו
כתבות קשורות
רוצים הצעה אטרקטיבית? מלאו את הפרטים ונציג מטעמנו ייצור איתכם קשר.
מאמרים וטיפים לטיפול נכון בשיניים
קבלו עצות מהמקצוענים בתחום
טיפולי שיניים נפוצים למבוגרים

שמירה על בריאות פה טובה חשובה לאנשים בכל הגילאים, אך ככל שאנשים מתבגרים, הצרכים והאתגרים הדנטליים שלהם עשויים להשתנות. קשישים מועדים יותר לבעיות שיניים עקב

כל השיטות ליישור שיניים לילדים

יש כמה שיטות ליישור שיניים לילדים, ולכל שיטה יש יתרונות משלה וחסרונות משלה. יש שיטות מסורתיות ליישור שיניים, ויש שיטות חדשניות ליישור שיניים. כל שיטת

בחור מחייך אצל רופא שיניים
ד"ר ג'רי כהן: טיפולי שיקום הפה

הפה שלנו הוא האיבר הכי שימושי שיש לנו בגוף. אנחנו אוכלים איתו, שותים איתו וגם מדברים איתו. עם הפה אנחנו משתמשים כמעט במשך כל היום.

ציפוי חרסינה ב-2023
ציפוי חרסינה ב-2023

מי לא רוצה שני טורים של שיניים לבנות ובוהקות? יש מי שלא חולם על חיוך לבן ומושלם? אז יש מיש אתרע מזלו והוא אכן נהנה