יובש בפה הינו מצב בו בלוטות הרוק בחלל הפה אינן מייצרות מספיק רוק בכדי לשמור על חלל הפה רטוב. לא פעם, יובש בפה נגרם בשל תופעות לוואי בשל שימוש בתרופות מסוימות, בשל בעיות המתפתחות בגילאים מסוימים ואף כתוצאה מטיפולי קרינה נגד סרטן.
לרוק בחלל הפה חשיבות רבה לבריאות הפה. בנוזל הרוק ישנם חלבונים המשמשים לסיכוך של חלל הפה ולהגנה על הרקמות. ברוק נמצאים גם נוגדנים המגנים על גופנו כנגד חיידקים ופטריות, כשהמינרלים ברוק תורמים לשמירה על בריאות השיניים. בנוסף לכך, מכיל הרוק אנזימים המסייעים בתהליך העיכול והבליעה.
ירידה בכמות הרוק בחלל הפה יכולה לבוא לידי ביטוי כמטרד קל ועד לירידה המשפיעה על בריאותנו הכללית ואף על בריאות השיניים והחניכיים שלנו. ישנם מקרים ומחסור ברוק משפיע על רמת התיאבון שלנו וביכולת ליהנות ממזון.
הסימפטומים לייצור מועט מידי של רוק בחלל הפה כוללים תחושת יובש ודבקות בחלל הפה, תחושה שהרוק סמיך, תופעה של ריחות לא נעימים מחלל הפה, קושי בבליעה, דיבור ולעיסה, כאב בגרון, יובש בגרון, לשון מחורצת, לשון יבשה, שינוי בתחושות הטעם והיווצרות של בעיות בשימוש בשיניים תותבות.
סיבות ליובש בפה וגורמי סיכון
תופעת היובש בפה אופיינית לגילאים מאוחרים ובמיוחד בקרב נשים. מחקרים מצביעים על כך שאותה תופעה מופיעה אצל 20% מהאנשים בני 65 ומעלה.
ישנן תרופות הגורמות ליובש בחלל הפה. מדובר על סדר גודל של כ-400 תרופות שונות הגורמות לאותו יובש, כש-80% מאותן תרופות הן תרופות בשימוש נפוץ והן כוללות, בין היתר, תרופות ליתר לחץ דם, כדורי שינה, נוגדי דיכאון ועוד.
לצד התרופות, גם טיפולי הקרנה שונים יכולים לגרום ליובש בחלל הפה. במיוחד אם מדובר על הקרנות באזור הצוואר והראש.
ביצוע אבחון ובדיקות
על מנת לדעת מה מקור הבעיה, על הרופא המטפל להתייחס להיסטוריה הרפואית של המטופל, זאת תוך בחינת התרופות אותן הוא נוטל באופן קבוע ובהן גם תרופות שהוא נוטל ללא מרשם מרופא. בנוסף לכך, ישנם מקרים ובהם נצטרך לבצע בדיקות דם, סריקות הדמיה של בלוטות הרוק ובדיקה המודדת מהי כמות הרוק בחלל הפה.
תופעות לוואי וסיבוכים
יובש בפה, בשל ירידה בכמות הרוק, עלול להוביל להצטברות מוגברת של פלאק, עששת ואף למחלות חניכיים. פגיעה בשיניים עלולה לפתח בהמשך פצעים בחלל הפה, פטרת הפה ומקרים של שפתיים סדוקות. בנוסף לכך, אותו יובש בפה מוביל גם לתופעות של תזונה לקויה ולא מאוזנת בשל קושי ללעוס ולבלוע מזונות מסוימים.
תרופות וטיפולים
בכדי להתמודד כנגד יובש בפה חשוב, קודם כל, להימנע משימוש בחומרים שמייבשים את חלל הפה, דוגמת משקאות אלכוהוליים וקפה. בכדי לעודד הפרשה של רוק בחלל הפה, מומלץ ללעוס גומי לעיסה ללא סוכר ואף למצוץ סוכריות חמוצות. בנוסף, קיימים בשוק מספר מוצרים המשמשים כתחליפי רוק ואף תרופות המיועדות להגביר את ייצור הרוק בחלל הפה.
מניעה
ברוב המקרים אין דרך למנוע התייבשות של חלל הפה. ניתן כמובן להימנע מליטול תרופות לא נחוצות התורמות ליובש בפה. המלצה נוספת היא להשתדל לנשום דרך האף ולא הפה ואף להימנע מעישון כבד. בימים אלו ישנן חברות העובדות על פיתוח של תרופות הפעלות כנגד התפתחות של יובש בפה שקורות בשל ביצוע הקרנות.