נושא הנגעים בחלל הפה הינו תחום בו עוסקים לא מעט גורמי רפואה. מדובר על מקרים שקורים ללא מעט אנשים אשר סובלים מפצעים שונים בחלל הפה. אותם נגעים בפה יכולים להיות נגעים שפירים, נגעים ממאירים וכאלו שנמצאים בסטטוס של לפני הפיכתם לממאירים.
מהו הנגע הנפוץ ביותר?
רוב הנגעים הממאירים בחלל הפה הם מסוג סרטן קשקש – SCC. מדובר על נגעים אלימים, כשאלו האלימים יותר יימצאו על גבי רירית הפה. הנגעים יכולים להופיע בכל חלק של הפה. בין אם מדובר על הופעתם על גבי הלשון, בבלוטות הרוק ובחלק התחתון של הפה.
נגע "קלאסי" נוסף הן האפטות. מדובר על נגעים השכיחים בכל הגילאים, אך כאלו שיופיעו לרוב אצל אלו עד גיל 40. נוכחותן של אפטות בחלל הפה יכולות להוות בעצם ביטוי למחלות סיסטמיות אחרות בגופנו. אלו יכולות להיות, למשל, מחלות מעי דלקתיות ומחלת צליאק. ישנם מקרים והופעת אותן אפטות מעידות על מחסור ברכיבי תזונה דוגמת ברזל.
איזו מחלה עלולה להופיע בחלל הפה?
מחלה נפוצה בחלל הפה בהא מחלת ההליכן, המוכרת גם בשם פלנוס. מדובר במחלה כרונית המקבלת ביטוי, לרוב, גם בחלל הפה וגם על גבי העור וזאת באמצעות הופעת כתמים אדומים ו\או לבנים. כתמים שיופיעו לרוב בצדי הלשון וברצפת הפה. מדובר על כתמים אשר עלולים לעבור התמרה סרטנית, לבטח אם הם מופיעים בפרק זמן של יותר משבועיים.
מדובר על מחלה הנמצאת תחת ההגדרה של מחלה אוטואימונית – מחלה שבמהלכה מערכת החיסון תוקפת את גופנו ללא כל סיבה נראית לעין.
גורמי סיכון
גורמי סיכון המובילים לנגעים בחלל הפה כוללים עישון וצריכה רבה של משקאות אלכוהוליים, כשאלו מכילים, בעצם, חומרים מסרטנים. בנוסף, שמירה על היגיינת חלל הפה בצורה ירודה – יש בה גם כן לתרום להיווצרות אותם נגעים.
גם על גבי השפתיים יכולים להיווצר נגעים. נגעים על גבי השפתיים יכולים להיווצר גם בשל חשיפה רבה לקרני השמש, במיוחד בחודשי הקיץ החמים.
זיהוי הנגעים
זיהוי הנגעים בחלל הפה יקרה, ברוב המקרים, על ידי האדם עצמו. אז רצוי כמובן לפנות לרופאים המטפלים במקרים אלו על מנת לוודא שלא מדובר בנגעים ממאירים. אנשי המקצוע שיש לפנות אליהם כוללים רופא שיניים מומחה, כירורג פה ולסת, רופא עור או רופא אף-אוזן-גרון.
ישנם מקרים ובעת טיפולי שיניים סטנדרטיים, רופא השיניים עצמו שם לב לנגעים בחלל הפה. הדבר מחייב את הרופא ליידע המטופל בנוגע לאותם נגעים וכמובן להפנות אותו להמשך טיפול.
לצד זיהוי נגעים הנראים לעין, בין אם על ידינו ובין אם על ידי רופא השיניים, ישנם נגעים שלא נוכל לזהות. הדבר מחייב, אם כך, לפנות לגורמי מקצוע אשר יוכלו לערוך בדיקה מקיפה ויסודית בחלל הפה על מנת לנסות ולאתר אי אלו נגעים שקיימים ואף כאלו החלו להתפתח. חלק מאותן בדיקות נעשה בעזרת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים שאינם מתירים חלק כלשהו בחלל הפה שאינו נבחן.
כיצד ניתן לפעול כדי למזער הסיכוי להופעת נגעים?
אנשי מקצוע מדגישים לרבים עד כמה הפסקה או הפחתה משמעותית בעישון ובצריכת אלכוהול משמעותית בכדי למנוע הופעה של נגעים בחלל הפה. על רבים להכיר כי נגע שאינו חולף בתוך 14 ימים בחלל הפה מצריך אותנו לגשת למרפאה בהקדם.