השתלת חניכיים היא איננה טיפול חדש, הטיפול הזה קיים למעלה מ-50 שנים. הטיפול הזה נועד על מנת לתקן פגמים כאלה ואחרים שיכולים להיווצר מסיבות שונות. הפגמים כמובן מתרחשים באזור החניכיים, וגורמים לכך שהחניכיים יתחילו לנסוג ולהיעלם.
בטיפול עצמו המוגדר כהליך כירורגי משתיל הרופא רקמות חניכיים מסביב לאזור שבו מתבצעת הנסיגה. האזור הזה יכול להיות שן אחת בודד או מספר שיניים שכולן נחשפו לנסיגה. רופא שיניים יכול לבצע השתלה של עד 3 מ"מ של חניכיים, ולאחר מכן לא יהיה אפשר לבצע פעולות נוספות. ברוב המקרים הטיפול כולו לוקח כחמישה שבועות, שזה בערך הזמן הממוצע שבו ההשתלה מאקלמת בחלל הפה – וניתן להגיד בצורה חד משמעית כי היא עברה בשלום. במאמר הבא נעסוק בצורה מורחבת בכל מה שקשור לנושא של השתלת חניכיים.
מה זה השתלת חניכיים?
רגע לפני שאתם מתחילים טיפול כל כך משמעותי, עליכם להבין בדיוק מה הוא כולל בתוכו. אנו כאן על מנת להפוך את כל סימני השאלה שלכם לסימני קריאה. השתלת חניכיים נועדה בראש ובראשונה להתמודד עם מצב של נסיגת חניכיים, דבר שהפך להיות בשנים האחרונות מאוד נפוץ. החניכיים הם ההגנה היעילה ביותר כנגד חיידקים ובקטריות שונות, וברגע שאין נסוגות השיניים עצמן נמצאות בסוג של סכנה שצריך להיות מודעים אליה.
הטכניקה העתיקה ביותר של השתלת חניכיים הינה לקיחת חלק דק של רקמות החיך, והשתלה של הרקמה הזאת באזור שבו ישנה נסיגה. לאחר תקופה מסוימת השתל הופך להיות חלק בלתי נפרד מהחניכיים ובעצם כך הוא מצליח לפתור את הבעיה.
כיום ישנן שיטות השתלה מתקדמות יותר, שאינן מחייבות את הרופא להוציא חלק מאותן רקמות החיך. מדובר על חומרים מיוחדים שנועדו על מנת להחליף את החניכיים, והם גדלים בתנאי מעבדה מיוחדים שמאפשרים להם לשמש כתחליף מושלם לחניכיים. השתלת חניכיים תסייע בסיטואציות רבות – בין היתר היא תשמור על השיניים יציבות וחזקות, ובאותה מידה היא תסייע לכם לשמור על מראה שיניים תקין דבר חיוני וחשוב במיוחד עבור הביטחון העצמי.
מהי נסיגת חניכיים?
כמו שאמרנו לכם אחת מהסיבות השכיחות ביותר להשתלת חניכיים זה מצב שבו המטופל סובל מנסיגת חניכיים. נסיגת חניכיים היא בעיה רפואית שבמהלכה בקצב איטי עוזבות הרקמות של החניכיים את השן ונוטשות אותה. מדובר על בעיה נפוצה מאוד למרות שעל פניו היא נשמעת מאוד נדירה, וככל הנראה אינכם מכירים אותה. בין 4% ועד 12% מהאוכלוסייה בעולם כולו יחוו בשלב כזה או אחר של חייהם נסיגת חניכיים בדרגות חומרה שונות.
הבעיה העיקרית של נסיגת חניכיים הינה שקשה מאוד להבחין בה בשלבים המוקדמים שלה. מכיוון שהיא מתרחשת בצורה איטית ומתונה, המטופל איננו מבחין כי החניכיים מתחילות להיעלם עם הזמן. אך כאשר המצב מתחיל להחמיר קשה מאוד שלא להבחין בנסיגה – השן עצמה חשופה בצורה משמעותית, והחניכיים שעוד נותרו יהיו מאוד רגישות כמעט לכל דבר.
נסיגת חניכיים עלולה להוביל בסיטואציה כזאת או אחרת למצב של איבוד שיניים. כמובן שהפתרון היעיל ביותר יהיה השתלת חניכיים, דבר שאמור לגרום לכך שהנסיגה תיעלם ותוכלו לשמור על השיניים יציבות ובריאות. כמובן שהשתלת חניכיים תהיה האופציה האחרונה שנמצאת על השולחן, וישנן עוד לא מעט אפשרויות שניתן להשתמש בהן. מי שמחליט באיזה טיפול לבחור יהיה כמובן רופא השיניים שמבצע את הטיפול כולו. כך שחשוב מאוד שתבחרו ברופא שיניים עם ניסיון מספק וידע בתחום – דבר שאסור להקל בו ראש.
מהן השיטות הקיימות של השתלת חניכיים?
- השיטה הראשונה והנפוצה ביותר מתרחשת כאשר השורש של השן נחשף. בשיטה הזו מבצעים חתך בחלק העליון של החך, ומשם מוציאים רצועה של רקמה שאמורה להחליף את החניכיים. את הרצועה משתילים באזור שבו שורש השן נחשף, כל זאת על מנת שהוא יחליף את החניכיים שנסוגו. לאחר מכן סוגרים את החתך בחך באמצעות תפרים.
- השיטה השנייה היא יחסית דומה לשיטה הראשונה, במהלכה גם מוציאים רצועת רקמות מהחלק העליון של החך. רק שהפעם לא מבצעים חתך בחלל הפה, אלא מוציאים את הרקמה ישירות מהחך. גם במקרה הזה את הרקמה שהוציאו משתילים באזור שבו ישנה נסיגת חניכיים, כאשר הרקמה אמורה להחליף את החניכיים בצורה יעילה ואמינה במיוחד.
- השיטה השלישית איננה מדברת על לקיחת רקמה מהחך העליון, אלא לקחת רקמה מהחניכיים בסמוך לאזור שבו צריך לבצע את ההשתלה. את הרקמות שהוציאו משתילים באזור שבו ישנה נסיגה, כך שהקליטה שלהן הרבה יותר קלה מכיוון שהן הוצאו מאזור סמוך. לאחר מכן תופרים את האזור הבעייתי ומחכים שהקליטה תתבצע בהצלחה.
כמו ששמתם לב יש לא מעט אפשרויות כאשר מדובר על השתלת חניכיים, ולכן הניסיון של הרופא הוא זה שיקבע איזה מבין האפשרויות הכי יעילה. חשוב מאוד לבחור את השיטה היעילה ביותר על מנת שהטיפול כולו יעבור בהצלחה, וכמובן שהמטופל יוכל לחזור לשגרה הרגילה בתוך זמן קצר.
מה קורה ביום שאחרי ההשתלה?
לא מעט מטופלים רוצים לדעת מה הולך לקרות ביום שאחרי ההשתלה. ראשית אין צורך להישאר באשפוז, והמטופל יוכל ללכת הביתה מיד בסיום ההשתלה עם הוראות מאוד ברורות מהרופא. למטופל יהיה אסור לצחצח שיניים או להעביר חוט דנטלי באזור שבו בוצעה ההשתלה עד אשר היא תתאקלם בצורה מושלמת.
בשבועיים הראשונים המטופל יצטרך לאכול בעיקר מזון קר ולא קשה, כזה שלא יסב נזק לחניכיים שזה עתה הושתלו בחלל הפה. ברוב המקרים ההמלצה היא לאכול גבינות, ירקות מבושלים, פסטה, יוגורט וכל מיני מאכלים רכים למיניהם.
רמת הכאב לאחר הטיפול קשורה בעיקר לאופן שבו בוצעה ההשתלה. אם הרקמות לא נלקחו מהחיך, רמת הכאב תהיה נמוכה מאוד וכמעט ולא תרגישו בה. אך אם הרקמות נלקחו מחלל הפה, ככל הנראה תהיה תחושת אי נעימות שעלולה להימשך מספר ימים וחשוב מאוד שתתאזרו בסבלנות. ברוב המקרים זמן ההחלמה הממוצע לאחר טיפול השתלת חניכיים נע בין שבוע ועד שבועיים בסך הכול.
בתוך כמה זמן ניתן לדעת שההשתלה נקלטה?
קשה מאוד לתת תשובה חד משמעית לגבי הזמן האידיאלי שבו ההשתלה נקלטת, מכיוון שזה מאוד אינדיבידואלי בין מטופל אחד למטופל אחר. ברוב המכריע של המקרים משך זמן הקליטה של החניכיים נע בין 4 ועד 6 שבועות בסך הכול, ולכן הרופאים לוקחים מרווח זמן של 8 שבועות על מנת להיות בטוחים שההשתלה אמורה להיקלט.
כמובן שהרופא יזמן אתכם לביקורת על מנת לבחון את מצב ההחלמה של החניכיים, ולוודא האם צריך לבצע פעולות נוספות על מנת לשמור עליהם. אצל הרוב הגדול של המטופלים החניכיים אמורים להיקלט ללא כל בעיה, ובתוך שבוע עד שבועיים תוכלו לחזור לשגרת החיים הרגילה שאפיינה אתכם עוד לפני ביצוע ההשתלה.
במקרה שבו החניכיים אינם נקלטו בצורה טובה, הרופא הוא זה שאמור לקבוע מה ניתן לעשות בהמשך הדרך. לעיתים תהיה פעולה רפואית נוספת שאותה יהיה ניתן לבצע, ולפעמים תצטרכו להשלים עם המצב ולמצוא פתרונות אחרים. אך שוב ברוב המקרים לא תגיעו למצב הזה כי השתלת החניכיים תיקלט בצורה אידיאלית.